La Topoloveni se organizează vineri, 4 martie, o conferință pe teme cultural-istorice cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Ion Mihalache. Evenimentul este organizat cu ajutorul casei de Cultură ”Pr. Ion Ionescu”, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Topoloveni, precum și a Centrului Diplomației Culturale din București a ziarului DREPTATEA și a publicației online EPOCA.ro.
Conferința începe la ora 11:00.
Oferă ajutor pentru organizarea conferinței și Liceul ”Ion Mihalache”, Liceul Tehnologic din Topoloveni, Asociația ”Mișcarea Musceleană” din Câmpulung Muscel, precum și conferențiari de la alte instituții culturale din întregul județ Argeș.
Cine a fost Ion Mihalache?
Ion Mihalache a fost un demn continuator al bogatei activități a altui mare argeșean, Constantin Dobrescu – Argeș, care a activat, și el, în plan administrativ, cultural și politic, în spiritul dezvoltării Cooperativismului la noi în țară, mai întâi în județele Argeș și Muscel, apoi în întreg Regatul României, pentru ca, ulterior, să îl promoveze și în provinciile istorice românești, revenite la Țara – mamă, după Marea Unire din anul 1918 – Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana.
Ion Mihalache și-a dovedit bogata Personalitate, ca neobosit dascăl, apoi ca organizator al vieții Țărănești și ca om politic, fiind fondatorul Partidului Țărănesc Român. În continuare, după primul Război Mondial, în 1926, împreună cu patriotul transilvănean, av. Iuliu Maniu, a devenit co-fondator al Partidului Național Țărănesc, în cadrul căruia s-a remarcat ca Vicepreședinte al unuia dintre cele trei mari și importante partide interbelice românești, ca ministru al Agriculturii și Domeniilor statului. El și-a slujit Țara, ca luptător pe fronturile întregirii Națiunii noastre, până în martie 1963, când a fost eliminat fizic, după o îngrozitoare și nemeritată detenție în închisoarea de tristă amintire de la Râmnicu Sărat, de către regimul de opresiune, instaurat în România postbelică cu ajutorul tancurilor sovietice.
Autoritățile declară că au în plan ca începând cu anul viitor, cu ajutorul mai multor organizații, să constituiască o puternică asociere instituțională (de tip consorțiu), pentru a iniția și realiza un prestigios „Colocviu național și cu participare internațională”, anual, dedicat lui Ion Mihalache, cu diferite tematici prestabilite și, eventual, în locații diverse din Muscel și din Argeș ori Buzău (Râmnicu Sărat), cu prestigioasă participare națională și din străinătate, care să promoveze marea Personalitate, Viața și Lucrarea celui care va dăinui pentru totdeauna în amintirea tuturor Românilor, care trebuie promovat pentru a fi model tinerilor de azi și de mâine, ca și meleagurile/vatra de unde a plecat în Lume și în Spiritualitate românească și universală.
Sursa: ziartopdearges.ro