A avea doar produse de îngrijire a pielii de calitate nu este suficient. Înainte de a investi în produse de skincare, este necesar o perioadă de cercetare în care să te informezi despre mai multe aspecte, cum ar fi tipul de ten și produse necesare. Scump nu înseamnă întotdeauna bun pentru tenul tău dacă nu ai produsele potrivite. Pentru a maximiza eficacitatea lor, aplicarea corectă în ordinea potrivită este crucială.
Eficiența rutinei tale de îngrijire a pielii depinde de factori precum tipul de ten, ingredientele produselor și momentul aplicării lor. Astăzi începem cu începutul. Rămâi alături de noi pentru a descoperi cei 5 pași pentru o rutină corectă de skincare.
Cum îți construiești o rutină corectă de skincare?
Indiferent dacă ai o rutină cu cinci sau nouă pași, există un lucru pe care oricine îl poate face pentru a-și îmbunătăți îngrijirea pielii, și anume să aplice produsele în ordinea potrivită. În funcție de problemele tenului tău, pentru o rutină corectă, trebuie să începi cu o bază curată și tonifiată, apoi să aplici ingrediente concentrate și active, și să închei prin a închide umiditatea – și, desigur, să folosești un produs cu SPF în timpul zilei. Iată pașii pentru o rutină bună de îngrijire a pielii:
Pasul 1: Spală-ți fața
Dimineața și seara, clătește-ți fața cu apă și freacă o cantitate mică de gel de curățare delicat între palmele curate. Masează gelul pe întreaga față folosind presiune ușoară. Clătește-ți mâinile și masează-ți fața cu apă pentru a elimina gelul și impuritățile. Tamponează ușor fața cu un prosop moale pentru a o usca.
Dacă folosești machiaj, s-ar putea să ai nevoie să te cureți de două ori seara. În primul rând, îndepărtează-ți machiajul cu ulei de curățare sau apă micelară. Încearcă să lași demachiantul dedicat ochilor timp de câteva minute pentru a permite îndepărtarea ușoară a machiajului și evită să-ți freci ochii. Continuă cu o curățare delicată a întregii fețe.
Pasul 2: Aplică toner
Dacă folosești o loțiune tonifiantă, aplică-o după curățarea feței și înainte de orice alt produs. Toarnă câteva picături de toner în palme sau pe un disc demachiant și tamponează delicat pe față. Dacă tonerul tău are proprietăți exfoliante – adică îndepărtează celulele moarte ale pielii cu ingrediente precum acidul glicolic – folosește-l doar seara. Nu utiliza toner exfoliant și retinoizi sau alți exfolianți în același timp.
Pasul 3: Folosește serumuri
Dimineața este momentul potrivit pentru a folosi un ser cu antioxidanți – precum un ser de vitamina C ce oferă luminozitate – deoarece aceștia protejează pielea de radicalii liberi cu care te vei întâlni pe parcursul zilei. Perioada de noapte este momentul ideal pentru a folosi un ser hidratant cu acid hialuronic, care menține pielea hidratată pe timpul nopții, mai ales dacă utilizezi tratamente anti-îmbătrânire sau pentru acnee, care pot irita și usca pielea.
Serurile pot conține și exfolianți precum acizi alfa-hidroxi (AHA) sau acid lactic. Indiferent ce tip de ser folosești, amintește-ți mereu: serurile pe bază de apă ar trebui aplicate sub crema hidratantă, în timp ce cele pe bază de ulei se aplică după crema hidratantă.
Pasul 4: Hidratează-ți tenul
Crema hidratantă nu hrănește doar pielea, ci și sigilează toate celelalte straturi de produse pe care le-ai aplicat. Caută o loțiune ușoară pentru dimineață, ideală cu SPF 30 sau mai mare. În rutina de seară, poți folosi o cremă de noapte mai densă. În cazul în care pielea ta este uscată, o poți folosi atât dimineața, cât și seara.
Pasul 5: SPF, SPF, SPF
Poate fi ultimul pas, dar aproape orice dermatolog îți va spune că protecţia solară este cea mai importantă parte a oricărei rutine de îngrijire a pielii. Protejarea pielii de razele UV poate preveni cancerul de piele și semnele de îmbătrânire.
În cazul în care crema hidratantă pe care o folosești nu conține SPF, totuși trebuie să aplici protecție solară. Pentru cremele solare chimice, așteaptă 20 de minute înainte de a ieși, pentru ca protecția solară să fie eficientă. Caută un factor de protecție solară (SPF) cu spectru larg, ceea ce înseamnă că protecția ta solară acoperă atât radiațiile UVA, cât și UVB.