
Pentru persoanele cu atracţie spirituală şi religioasă, un pelerinaj la Mănăstirea din Cotmeana, judeţul Argeş, este de neratat. Această mănăstire este considerată a fi cea mai veche vatră monahală din Ţara Românească. În urma celor mai recente cercetări efectuate, mănăstirea a fost datată din anul 1292 aceasta fiind prima biserică din lemn. Radu I, domnitor al Ţării Româneşti şi ctitor al bisericii, a construit o biserică din lemn care avea să ardă sub domnia sa. Aproape 100 de ani mai târziu, Mircea cel Bătrân, construia aici o biserică de zid cu hramul Buna Vestire care există şi în zilele noastre.
În anul 1711, biserica avea să intre într-un proces de restaurare sub domnia lui Constantin Brâncoveanu, unul dintre cei mai longevivi domnitori ai Ţării Româneşti. De-a lungul secolelor, biserica a mai trecut printr-o serie de reparaţii şi restaurări, însă chiar şi aşa, la Cotmeana se află cel mai vechi clopot din Ţara Românească, fiind donat mănăstirii în anul 1385 de către „jupân Dragomir”. Pe perioada comunistă mănăstirea a fost închisă, iar din 1990 aceasta a fost redeschisă cu binecuvântarea ÎPS Calinic al Argeşului.
În momentul de faţă, biserica veche este conservată drept monument istoric, iar în ultimii ani în jurul acesteia au fost ridicate chilii, o biserică-paraclis, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, trapeză, etc. În biserica monument se păstrează portretele lui Mircea cel Bătrân şi Petru Cercel.