
Situată la o distanță relativ mică de Pitești, Cotmeana este cea mai veche comună din punct de vedere al atestării, datând mai exact din 1388.
Din punct de vedere istoric, pe teritoriul comunei s-au făcut câteva descoperiri importante, una dintre ele este găsirea unor unelte din silex, din perioada paleoliticului. Arheologii găsind acolo o mulțime de obiecte datând încă din sec. al XIV – XIX – lea. Printre care și un tezaur compus din 103 monede austriece din argint și a 11 monede turcești din aur, datând din sec. al XVIII-lea.
După spusele localnicilor, numele “Cotmeana” are Semnificația de “ospăț de seară„, deoarece Mircea cel Bătrân cina la Mănăstirea Cotmeana atunci când mergea la Mănăstirea Cozia.
În ceea ce privește demografia, comuna are o populație în continuă creștere, ce se împarte în cele 14 sate ale acesteia. Satele sunt: Bascovele, Bunești, Costești, Cotmeana (reședința), Dealu Pădurii, Drăgolești, Lintești, Negești, Pielești, Săndulești, Spiridoni, Ursoaia, Vârloveni și Zamfirești.
De asemenea, în comună se regăsește și Mănăstirea Cotmeana, ce reprezintă un monument istoric definitoriu pentru localitate. Mănăstirea datând din sec. XIV – XVII.
Alte lucruri interesante despre comuna Cotmeana:
- consiliul local se ocupă de serviciile publice ale comunei în principalele domenii de activitate ;
- Cetățenii comunei au dreptul de a participa prin modalitățile prevăzute de lege la viaţa politică, economică , socială şi cultural – sportivă din comună.