Mănăstirea Cotmeana din judeţul Argeș este unul dintre cele mai vechi lăcașuri sfinte din România. Se consideră ca fiind cea mai veche vatră monahală din Țara Românească. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a trecut prin numeroase restaurări, reabilitări și modernizări. Cu toate astea, nu și-a pierdut niciodată aerul de legendă pentru care este cunoscută.
Strâns legați de sfântul lăcaș de cult medieval sunt și cunoscuții Vladislav Vlaicu, Radu I, Mircea cel Bătrân și Constantin Brâncoveanu. Mănăstirea se mândrește de altfel cu cel mai vechi clopot din Țara Românească. Fiecare dintre personalitățile enumerate mai sus au avut un anumit impact asupra mănăstirii.
Istoricii consideră această mănăstire un adevărat monument istoric medieval, fiind reprezentativ din punct de vedere arhitectural pentru spațiul Munteniei din secolul al XIV-lea. Aerul e legendar mănăstirii este păstrat și de decorațiunile mănăstirii care sunt realizate în stilul bizantino-balcanic al secolelor XIII-IV. De altfel, admirabile sunt și fațadele din cărămidă, zidurile vechi de incintă construite pentru apărare, dar și clopotnița mănăstiri, toate acestea, împreună, formează ansamblul feudal de la Cotmeana.
În plus, arheologii au descoperit numeroase morminte de tip athonit, dar și un tezaur de monede de aur și formațiuni ornamentale din teracotă. Acestea sunt expuse la momentul actual la Muzeul Județean Argeș.