Până la finele acestui an, autoritățile au în plan să instaleze 4 dispozitive pentru colectarea deșeurilor de tip Litter Trap. Râurile care vor beneficia de această soluție împotriva poluării sunt: Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş. S-a montat deja un prototip pe râul Dâmboviţa, în apropiere de Târgovişte.
Cum funcționează dispozitivele?
- Colectează o cantitate mai mare de deșeuri cu ajutorul unor brațe plutitoare, care se întind pe lățimea râului pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare.
- Deşeurile captate sunt apoi direcţionate către o „capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafaţa râului, chiar dacă se schimbă direcţia curenţilor, ele fiind blocate printr-un sistem cu uşă semi-închisă.
- Capcanele sunt realizate, la rândul lor, din plastic colectat de pe ape şi reciclat ulterior.
În urma acestor caracteristici se arată faptul că dispozitivele sunt produse „circulare”.
Odată ce vor fi puse în acțiune, fiecare dispozitiv va fi capabil sa colecteze zilnic până la 5 mc de deșeuri. Această cantitate care se poate colecta poate varia însă din pricina a diferiți factori precum: tipul şi greutatea plasticului colectat, condiţiile meteorologice, curenţii de apă şi vânt etc.
În fiecare zi, deșeurile care se vor acumula în fiecare dispozitiv, vor fi apoi transportate la stația de sortare şi redirecţionate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi. Bazele acestui proiect și întreaga inițiativa aparține Companiei de apă Dorna. Brandul are în plan și alte acțiuni de curățare pe viitor. Acțiuni care au scopul de a curăța pe cat se poate de bine apele care se varsă în Dunăre și Marea Neagră.
Sursa: zf.ro