„Veniți la Mălureni!”, este îndemnul lansat de Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Bughiu, către turişti. Aici, o familie inimoasă, o familie frumoasă, care a făcut celebru acest capăt al Văii Vâlsanului prin ceea ce ai au denumit Şcoala de la Buneşti. La o simplă căutare pe Google, pe YouTube, o să găsiți informații despre minunea care se întâmplă în comuna Mălureni.
Şcoala de la Buneşti îmbină frumosul cu utilul, arhaicul cu elemente de modernitate, redescoperă trecutul frumos al poporului nostru cu aspecte practice de o importanță covârșitoare, dar și de o frumusețe răpitoare. Se întâmplă lucruri la care nu te-ai fi gândit că mai sunt de actualitate, dar domnul Guran cu frumoasa dumnealui familie au reușit să pună în scenă alături de serii întregi de studenți, de specialiști în domeniul arhitectural și meșteșugăresc, de mentori invitați de pe diferite meleaguri, lucruri care, repet, sunt și utile și actuale, deși ele provin din negura istoriei noastre, din civilizația lemnului, care supraviețuise până de curând. Practic este o redescoperire a unui mod de viață care constituie matricea românească!
Oricine va trece pragul acestui loc se va îndrăgosti. Nu sunt cuvinte mari, ci doar o invitație călduroasă să ajungeți la Mălureni, să treceți pragul “Școlii de la Bunești”. Repet, este o rețetă a succesului și a frumosului pe care vă invit să o descoperiți și să vă bucurați de ea, așa cum am făcut și eu în timpul vizitei făcute alături de academicianul Gheorghe Păun și cu arhitectul Eugeniu Ivănescu și primarul Florian Bucălie!
Vă asigur că ceea ce au reușit să facă pe moșia boierilor Bunescu arhitectul Ana-Maria Goilav, conferențiar universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, și istoricul Petre Guran, cercetător al istoriei Bizanțului la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este extrem de interesant și de palpabil.