Comuna Rucăr, din județul Argeș, situată în minunata depresiune carpatică se mândrește atât cu locuri desprinse parcă din povești, cât și cu oameni minunați.
6.920 de locuitori alcătuiesc comuna Rucăr. Aceștia sunt diferiți, cu pasiuni și meserii diverse. Joburile lor sunt de la cele tradiționale (creșterea animalelor și exploatarea lemnului), casnice (țesut) până la cele meșteșugărești, comerciale, chiar industriale ori aparținând exploatării resurselor și dotării peisagist – turistice.
Peisajul ce împânzește comuna Rucăr este unul uimitor, natura poate fi văzută în toată splendoarea ei. De altfel, se spune că teritoriul comunei Rucăr este unul binecuvântat. Prin comuna trec râurile Dâmbovița și Râușor.
Localitatea este situată între munți, fiind o zonă turistică preferată de sute de români.
Foarte multe personalități renumite din istorie au fost atrase de această comună, printre care și: Regele Carol I și Regina Elisabeta, dar și prințul Ferdinand au vizitat comuna cu gândul de a-și construi o casă de vară. De asemenea, pictorii Nicolae Grigorescu, Nicolae Vermont, scriitorii: Ion Slavici, George Coșbuc, Barbu Ștefanescu Delavrancea, Alexandru Vlahuța, omul politic Titu Maiorescu și-au petrecut vacanțele la Rucăr. Tot la Rucăr s-au născut: poetul și matematicianul Ion Barbu (Dan Barbilian), academicianul Victor Slavescu, în cinstea căruia dându-se numele liceului local, dramaturgul Tudor Musatescu, și lista poate continua.
În comună, dar și în apropiere, se află o mulțime de obiective turistice, ușor accesibile și demne de vizitat măcar o dată în viață. Câteva dintre cele mai renumite locații sunt: Mausoleul Mateiaș, Peștera Dâmbovicioara, Mănăstirea Negru Vodă (Campulung, ctitorită în 1215) și Castelul Bran.
Comuna Rucăr este un loc păstrător de tradiții, localnicii au învățat cum să-și pună în valoare muncile tradiționale, iar asta a atras turismul. Rucărul este renumit, în principal, pentru produsele lactate preparate din lapte de vacă și oaie. ( renumitul cașcaval Rucăr), dar și pentru pastrama din oaie, o delicatesă pentru oaspeții comunei.
Oameni frumoși și iubitori de tradiție, mâncare bună, și mai ales, naturală! Locuri splendide și aer curat, ce-ți poți dori mai mult de atât? Rucăr pare comuna perfectă pentru orice român!